Италианският писател Андреа Камилери, известен със серията за комисар Монталбано, почина на 93

...
Италианският писател Андреа Камилери, известен със серията за комисар Монталбано, почина на 93
Коментари Харесай

Почина писателят Андреа Камилери, бащата на комисар Монталбано

Италианският писател Андреа Камилери, известен със серията за комисар Монталбано, умря на 93 години в Рим, оповестиха международните осведомителни организации. През юни, писателят беше признат в болница " Санто Спирито " със сърдечен припадък, показва Българска телеграфна агенция. 

Камилери работи като сценичен шеф, сценарист, преподавател. Той става прочут публицист чак на 60-годишна възраст. Книгите му са повече от 100.

Романите за комисар Монталбано постоянно оглавяват италианските ранглисти на бестселърите. Те са преведени на 32 езика, като по тях е сниман и сериал, предаван по целия свят, в това число и у нас Книгите трансформират погледа на италианската аудитория към Сицилия и трансформират насилието, с което тя е известна, в комизъм. В продължение на 25 години те трансформират мрачния пейзаж на нарушители и мафия в смешно и фокусирано към вкусната храна наличие, отбелязва Би Би Си. 

Първият разказ за комисар Монталбано -  " Формата на водата ", излиза през 1994 година, а 26-ият -  " Готвачът от Алцион "  - през май тази година. През 2006 година писателят сподели, че финалът със гибелта на героя е заключен в сейфа на издателя му.

Като бивш член на Комунистическата партия Камилери намерено подлага на критика както някогашния министър-председател Силвио Берлускони, по този начин и настоящия заместител министър-председател Матео Салвини. В един от последните епизоди за комисар Монталбано, излъчен през февруари, той се хвърля във водата да извади тялото на удавил се мигрант. 

 

Andrea Camilleri, the bestselling Italian author of the Inspector Montalbano crime series, has died https://t.co/H8uO1xSAif

— CNN International (@cnni) July 17, 2019
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР